//Veszprém megye nevezetességei

Veszprém megye nevezetességei

Magyarország nagyon gazdag a különböző természeti értékekben, illetve az épített örökségekben egyaránt. Kevesen tudják azonban, hogy az egyes híres látnivalók mellett, milyen kis titkos remekek vannak hazánkban. Ebben a cikkben most Veszprém megye nevezetességeit szedtük össze, amelyek kapcsán van túrázásra alkalmas, de pihenésre is kiváló helyszín. Lássuk tehát őket!  

Kilátók Veszprém megyében 

Persze csodálatos, megmászható magaslatok minden területen vannak, azért Veszprém megye természeti adottságai mindenen túlmutatnak. Itt találkoznak a hegyek és a magyar tenger, amely mesés panorámát tud adni. Éppen ezért van ennyi kilátó is a területen, így bárhova mész, lehetőséged van megcsodálni a környező helyeket. Érdemes ellátogatni például a Gulya-dombra, illetve az Eplényben található Ámos-hegyi kilátóhoz egyaránt, hiszen mindegyik magával ragadó látványt nyújt.  

Hegyestű és a Bazaltorgonák 

A Balaton-felvidéken nemcsak hatalmas hegyek találhatóak, hiszen itt terülnek el a Szent György-hegynél felfedezhető bazalttornyok, amelyek 30-40 méter magasak. Az orgonasíphoz hasonló oszlopok mellett azonban a monoszlói Hegyestűvel is megismerkedhetünk. Ide nemcsak az előbbi bazaltképződmények miatt érdemes ellátogatni, hanem a Tapolcai-medence panorámája miatt is.  

Tapolcai-tavasbarlang 

Veszprém megyében található a híres Tapolcai-tavasbarlang is. Ez a különlegesesség nemcsak Magyarország számára különleges, hiszen Európában is egyedülállónak számat. A település alatt több kilométeres barlangrendszer már több mint 100 éve látogatható terület. Az első csónakos utat 1938-ban szervezték meg, hiszen itt télen és nyáron egyaránt 18 fok van. Bátran jöhettek családdal, kicsik és idősek egyaránt, hiszen mindenkinek csodálatos élményben lehet része. Az utóbbi években ráadásul még egyedibbé tették a környéket, hiszen új fogadóépület és kiállítás is nyílt a fenntartók jóvoltából.  

Borvidék Veszprém megyében 

Természetesen, ahogy az ország többi részén, úgy ezen a területen is híresek a hazai borok. A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén terül el, a tó északi partjának nyugati részén. Itt már a római korban termesztettek különféle minőségi szőlőt, amiből aztán évről-évre egyre finomabb különlegességek készülnek. A legnagobb mennyiségben természetesen az olaszrizling terem meg, de nagy számban vannak franciaországi változatok is, mint például a szürkebarát. Híres fajtának számít továbbá a rajnai rizling, illetve a chardonnay egyaránt.  

Sümegi vár 

Veszprém megyében nem lehet panasz a várak hiányára, hiszen a Somlói vár mellett itt található a Sümegi vár is. Ez az országunk egyik legcsodálatosabb és az egyik legszebben fennmaradt középkori építménye. A vár három nagy egységből, illetve külső és belső fellegvárból áll. A várban folyamatosan izgalmas programokat rendeznek, ráadásul egy olyan középkori éttermet is kialakítottak, ahol az ételeket fatálcán hordják ki. A hangulatról pedig a korhű zene gondoskodik. Érdemes tehát kipróbálni ezt is!