//Veszprém, a város

Veszprém, a város

Veszprém 1990-től megyei jogú város, amely a Közép-Dunántúlon található Veszprém megye székhelye. A település egyetemi város, 2023-ban pedig Európa kulturális fővárosává válik. De vajon mit érdemes tudni az ország egyik legrégebbi helységéről? Ebből a cikkből minden kiderül!

Veszprém fekvése

A város öt dombra épült fel a Séd patak közelében. Északról és északnyugatról a Bakony határolja, míg délről a Balaton-felvidéket csodálhatjuk meg. Ez egy rendkívül központi hely, amely nagy szerepet játszott a település létrejöttében. Veszprém város a legmagasabban fekvő megyeszékhely, amely nagyjából 270 méterrel a tengerszint felett épült fel.

Megközelíteni a főváros felől az M7-es autópályán lehet, Győr felől pedig a 82-es útról érhetjük el. Természetesen több kisebb útról is elérhető, így itt megy el a 7217-es balatonalmádi és a 7219-es alsóörsi szakasz is. Vonattal a Székesfehérvár-Szombathely vonalon keresztül utazhatunk ide.

Veszprém lakossága

Veszprém népességéről 1870-től vannak adatok. Ekkor 14 ezren éltek a településen, amely az 1960-70-es években lendült fel igazán. A rendszerváltás idején már 63 ezren laktak a megyei jogú városban. Manapság ez a szám 60 ezer körül mozog, ami évről-évre csak minimálisan változik. A település a megye legsűrűbben lakott területe, az egy km2-en lakók száma nagyjából 486 fő.

A lakosság nagy része római katolikusnak vallja magát, de jelentős a református és az evangélikus hitűek száma is. Míg előbbi esetében 39% ez a szám, addig a reformátusoknál már csak 7%, az evangélikusoknál pedig 2%.

Veszprémi városrészek

A 19. És 20. századi fejlődésnek köszönhetően számos városrész jött létre. Ide tartozik a Belváros, ahol a Jeruzsálemhegy és a Dózsaváros található. Az Egyetemvárosnál fekszik a Füredidomb, az Újtelepnél a Bakonyalja, Jutaspusztánál pedig az Iparváros.

Veszprém látnivalói

Veszprémnek számos látnivalója van, köztük a Várnegyedben található érsekség székesegyháza, a Gizella-kápolna, a Várkút és a Püspöki palota. Ezen kívül található az 1800-as években épült Petőfi Színház, a Városháza, a Megyeháza, a Margit-romok és az Erzsébeti-liget egyaránt. Ne feledkezzünk meg továbbá a Gulya-dombról, a Szent István völgyhídról, a Szerelem-szigetről és a Cseresznyés kúriáról se.

Veszprém látnivalói című cikkünkben ezekről részltesebb leírást talál.

Veszprémi hírességek

Veszprémben született Angyal Anna írónő, Ladányi Júlia színésznő, Nagy Cili művésznő, Berta József szabadságharcos, Bús Benedek petanque játékos, Borsos József festő, de még Csikász Imre szobrász is. Említésre méltó még Kiss Ramóna színésznő, Végh Zoltán focista, illetve Kiss Balázs olimpiai bajnok kalapácsvető neve is.

Összegezve: Veszprém tehát egy rendkívül sokszínű és jó fekvésű város. Közel található a Balaton, de számos lehetőségünk van a kulturális fejlődésre és a túrázásra egyaránt. A látnivalók között több templom, színház, híd és a vár is ott szerepel.